SYSTEEMPLAFOND

Een systeemplafond dient in eerste instantie om het plafond van een ruimte op een simpele en nette manier af te werken. Bouwkundige constructies en technische installaties onzichtbaar weggewerkt terwijl ze toch voor onderhoud bereikbaar blijven. Daarnaast biedt een systeemplafond plaats aan geïntegreerde verlichting en ventilatie systemen.


NEEM CONTACT OP

PERFECTIE

Systeemplafonds dienen als esthetische afwerking van dak of verdiepingsvloer. Daarnaast kunnen ook functies als geluid isolatie, akoestische isolatie, thermische isolatie brandwering en drager van installaties als verlichting en ventilatie systeem een rol spelen.

Systeemplafond panelen worden uit diverse materialen vervaardigd en kunnen daardoor verschillende functies vervullen zoals verbetering van geluids isolatie en ruimte akoestiek, thermische isolatie, brandvertraging, lichtreflectie, vochtbestendigheid en stootvastheid.

Systeemplafond
Systeemplafond

ZICHTBARE INLEG SYSTEMEN

De meest voorkomende systeemplafonds zijn de zogenaamde inleg zichtbare systemen. De draagconstructie, 24 of 15 mm brede T-profielen zijn van onderaf zichtbaar. De plafondpanelen worden hier ingelegd. De keuze in het type panelen is zeer groot. Van eenvoudige witte basis panelen tot panelen met specifieke functies, kleuren, structuren enz.
De inleg systemen zijn zeer algemeen toepasbaar. Ze worden o.a. toegepast in kantoren, scholen, winkels etc etc.
De beschikbare hoogte tussen het bouwkundige plafond en de onderkant van het systeemplafond moet minimaal ca 120 mm bedragen.

Systeemplafond

DOORZAK SYSTEMEN

De zogenaamde doorzak systemen zijn een variant op de inleg systemen. Dit systeem maakt gebruik van dezelfde T-profiel constructie als de inlegsystemen. Het verschil bestaat hieruit dat de panelen in de randen een sponning hebben waardoor het oppervlak van het paneel ca 8 mm onder de T-profielen doorzakt. Doorzak systemen worden doorgaans gebruikt in ruimten welke een wat hoger afwerkings niveau hebben. Denk hierbij aan entree groepen, vergaderzalen en directie kantoren enz.
Ook voor dit type plafond dient de beschikbare hoogte tussen het bestaande bouwkundige plafond en de onderkant van het systeemplafond ca 120 mm te bedragen.

Systeemplafond

VERDEKTE PLAFONDSYSTEMEN

De zogenaamde verdekt/uitneembare systemen onderscheiden zich van de zichtbare en doorzaksystemen doordat de draagconstructie van onderaf niet zichtbaar is. In plaats van dat de panelen opgelegd worden in de draagconstructie, worden de panelen doormiddel van een sponning in de draagconstructie bevestigd. Aan de onderzijde van het plafond is op de naden slechts een v-groef zichtbaar.

Deze systemen worden doorgaans gebruikt in ruimten met een hoger afwerkings niveau zoals luxe kantoren, entree groepen, musea, congrescentra en woonhuizen/appartementen. De panelen zijn veelal voorzien van een effen wit oppervlak maar kleuren zijn ook leverbaar.

Systeemplafond

LAMELLEN PLAFOND

Lamellen zijn gemaakt uit aluminium of staalplaat. De breedte varieert van 30 tot 300 mm en de lengtes lopen tot 6 meter. Lamellen plafonds zijn verkrijgbaar in een groot aantal kleuren en om de akoestiek te verbeteren zijn er ook geperforeerde varianten.De kantafwerking varieert van rechte kanten met losse tussenliggende voegprofielen tot aaneensluitende lamellen met een V-groef tussen de lamellen.

Lamellen worden altijd op bestelling gemaakt in de gewenste vorm, lengte en kleur. Lamellen worden bevestigd door ze met de omgezette kanten op een klemrail te klemmen. Lamellen worden toegepast in entrees, verkeersgebieden, openbare ruimten maar ook in particuliere keukens en badkamers. Als verlichting kunnen zowel spots als op maat gemaakte Tl-armaturen gebruikt worden.

 

VISIE

Systeemplafonds zijn makkelijk in onderhoud en zorgen voor een comfortabele sfeer.

Systeemplafond

OVERAL TOEPASBAAR

In elke ruimte of toepassing kan een systeemplafond worden geplaatst. Alle voordelen van systeemplafonds en de functionaliteit.

Systeemplafond

GESCHEIDEN

Een voordeel van systeemplafonds is geluid absorberen. Hierdoor kunt u met alle gemak werken zonder gestoord te worden.

Systeemplafond

HOUTEN PLAFONDS

Houten plafonds zijn onder te verdelen in twee typen: gefineerde panelen plafonds en massieve stroken plafonds. De gefineerde panelen plafonds bestaan uit een mdf of spaanplaat basisplaat welke is afgewerkt met een kunststof laminaat of een echt hout fineer. Indien gewenst kunnen de panelen geperforeerd worden voor een betere akoestiek.
De gefineerde panelen zijn verkrijgbaar voor zichtbare-, doorzak-, verdekte- en semi verdekte systemen. De panelen worden altijd op bestelling gefabriceerd.
Massief houten stroken plafonds zijn er als horizontale en verticale stroken plafonds. De horizontale strokenplafonds bestaan uit houten delen welke naast elkaar of een draag profiel worden bevestigd. Verticale stroken plafonds bestaan uit houten delen welke eerst met tussenruimte tot een cassette worden gevormd waarna deze aan een draagconstructie wordt gehangen. Beide vormen zijn in vele maten en houtsoorten te verkrijgen en worden op bestelling geproduceerd.

Systeemplafond

METALEN CASETTE PLAFONDS

Metalen plafonds worden gemaakt uit dunne staalplaat en hebben meestal de vorm van een vlakke plaat. Metalen cassettes worden zowel gemaakt als vlakke inleg- of doorzakplaat voor toepassing in de standaard T-profiel systemen als zogenaamd klik of inhaak systeem voor een verdekt ophangsysteem.

Metalen cassette plafonds worden meestal voorzien van een perforatie en een akoestische inlage om de akoestische eigenschappen te verbeteren. Metalen cassettes worden op bestelling vervaardigd, er zijn dus vele vormen en kleuren mogelijk.

De verlichtingsmogelijkheden variëren van standaard inbouwverlichting tot speciale geïntegreerde verlichting. Toepassingsgebieden zijn openbare gebouwen, winkels, laboratoria en geklimatiseerde ruimten.

Systeemplafond

NAADLOZE PLAFONDS

Naadloze plafonds zijn een moderne variant op de aloude stucplafonds. Naadloze plafonds bestaan meestal uit een frame van stalen profielen waartegen gipsplaten geschroefd worden. Deze gipsplaten worden op de naden vlak afgewerkt waarna het geheel in kleur wordt geschilderd. Omdat de akoestische eigenschappen van gips platen niet goed zijn, zijn er in de loop der jaren varianten op de markt gekomen met verbeterde akoestische eigenschappen. Hierin zijn twee mogelijkheden, de geperforeerde gipsplaten met gaten in diverse patronen en akoestische matten boven het plafond. De andere mogelijkheid zijn de in het werk akoestisch gespoten plafonds. Hierbij worden akoestische platen op een vlak stalen frame bevestigd waarna er over deze platen glasvlies wordt gelijmd. Het geheel wordt gespoten met een akoestisch open coating en vormt een vlak effen maar toch akoestisch plafond. Dit soort plafonds wordt meestal toegepast in combinatie met ronde inbouwarmaturen. Toepassingsgebieden zijn openbare gebouwen, restaurants, kantoren, entrees in woongebouwen maar ook woningen. Gips plafonds lenen zich goed voor plafonds met een hoge brandvertragendheid.